AYAM MASAK LEMAK CILI API
bahan-bahan:
-cili api *ikut selera masing2*
-3 biji kunyit hidup
-2 biji bawang kecil
-sedikit halia
-2 asam keping
- 4 biji kentang
-garam & perasa
- batang serai
-daun kunyit
-santan (saya guna 1 biji kelapa)
-seekor ayam
cara- cara
1) kupas bwg merah, kunyit hidup, halia, cili api dan diblenderkan
2) kentang dikupas juga, lps tu belah 2 bahagian, kalau yang besar potong 3
3) kemudian masukkan ayam ke dalam periuk dan tuangkan bahan-bahan yang telah diblenderkan sekali dgn ayam
4) masukkan asam keping, batang serai & daun kunyit
5) pastikan ayam tadi telah kecut bersama dengan bahan-bahan yang telah diblender.
6) kemudian, masukkan santan.
*psstt- permulaan santan nak mendidih kena jaga-jaga untuk memastikan santan itu sebati*
7) sesudah santah tadi mendidih, macam biasa masukkan perasa & garam secukup rasa & masukkan kentang, dan pastikan yang kentang tu empuk sebelum kita tutup api..
dan, selesai... :) dah boleh mentadaghahh hahah.. #dapdap #nyamNyam
gambar hiasan |
No comments :
Post a Comment